Zupa cebulowa

Składniki:

cebula 1000 g

masło 50 g

czosnek 4 ząbki

wywar warzywny 1000 ml

bagietka 6 kromek

żółty ser (najlepiej cheddar) 150 g

koniak 100 ml

szczypiorek do dekoracji

Cebule obrać, pokroić w plasterki, bardzo dokładnie wykrawając twarde „piętki” (natrafienie na taką w zupie jest bardzo nieprzyjemne!). Cebulę zeszklić na maśle, zalać wywarem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Gotować aż cebula będzie miękka. Doprawić do smaku. Z kromek bagietki zrobić grzanki (w tosterze lub piekarniku). Włączyć piekarnik na funkcję grzanie od góry. Do zupy dolać koniak. Przelać zupę do żaroodpornych miseczek. Delikatnie ułożyć na wierzchu po grzance i posypać serem.  Wstawić do piekarnika i zapiekać, aż ser się rozpuści.

 

Podawać natychmiast, bardzo gorącą.
Życzę smacznego!